София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Законът за горивата влиза в сила от 1 юли

Кабинетът отложи с шест месеца приемането на спорните промени

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отлагат с шест месеца приемането на спорните премени в Закона за горивата. Той трябваше да влезе в сила в края на януари. 

Правителството предлага на Народното събрание удължаване на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход от първи юли. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов след заседанието на кабинета. Припомняме, предложението беше обсъдено вчера на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според решението на Министерски съвет законът трябва да влезе в сила от 1 юли 2019 г.

Също така с изменението се цели да се изчистят спорните текстове за условията за водене на регистър на лицата, търгуващи с горива.

Срещу новия Закон за горивата се обявиха малки търговци. Според тях те трудно ще изпълнят заложените изисквания и ще трябва да затворят. Те обявиха, че до края на тази седмица излизат на безсрочен протест, като предвиждат да блокират граници, а опит ще черпят лично от участници в движението "Жълтите жилетки" във Франция.

Сред текстовете в нормативния акт, будещи недоволство, са изискванията  за уставен капитал за собствениците на данъчни складове от 1 милион лева и по 20 000 лева за търговците на дребно. Освен това се предвиждат и банкови гаранции за всяка бензиностанция, както и наличието на най-малко 10 000 бутилки газ за битови  нужди в съответната бензиностанция. 

Всичко това според организаторите на протеста ще засегне  над 400 фирми, като може да доведе до масови фалити, което от своя страна ще повиши цените за крайните потребители.

Омбудсманът внесе жалба в Конституционния съд срещу закона. Според Мая Манолова той ще доведе до поскъпване на бензина.