София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Законът за горивата влиза за окончателно гласуване

Законът е в сила от 28 януари, отлагат наредбата към него

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Депутатите ще гласуват днес на второ четене спорния Закон за горивата. Очаква се той да бъде гласуван във вида, в който беше одобрен на комисия преди дни.

С новите поправки отпадна и банковата гаранция за бензиностанциите от 20 хил. лв. Запазват се ведомствените бензиностанции, от които може да се зарежда строителна и миннодобивна техника, каквито бяха исканията на минно-геоложката и строителната камара.

Законът вече е в сила от 28 януари, което доведе до правен абсурд, тъй като на първо четене депутатите гласуваха той да бъде отложен с 6 месеца.

Поради тази причина председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов предложи да не отлагат влизанетов сила на закона, а да отложат приемането на наредбата за регистриране на търговците по новите правила, което всъщност дава необходимия гратисен период.

По думите на Кирилов формулировката наредбата да се появи „до 6 месеца“ от влизането в сила на закона, означава, че процесът може да се ускори, стига Министерството на икономиката да успее да организира регистрацията по-бързо. Така на практика, въпреки че е действащ, Законът за горивата няма да се прилага до влизането в сила на наредбата към него.