София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Законът за хората с увреждания влиза в Министерски съвет

Работодатели и синдикати с критики към Закона 

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Законът за хората с увреждания влиза в Министерски съвет. Разработваният в продължение на пет месеца и в няколко варианта проект на закон за хората с увреждания бе обсъден на заседание на Тристранката в Министерския съвет. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков съобщи на брифинг, че целта е законът да бъде приет в рамките на тази година, а Ообезпечаването с паричен ресурс е предвидено в бюджета за следващата година. В законпрокта са заложени мерки за подкрепа на хората с увреждания и за реализиране на различни техни права.

„В проекта са включени две национални програми – едната подпомага работодателите, като осигурява финансиране за пригодяване на работните места за хора с увреждания, а другата финансира проекти за по-достъпна жилища среда и лична мобилност“, съобщи министър Петков.

Закрилата на хората с увреждания при уволнение остава. От подкрепа на закона за хора с увреждания обаче се въздържаха всички работодатели и КТ "Подкрепа".

„Смятаме, че този процес, който протича няколко месеца дава противоречиви резултати, тъй като до голяма степен в работните групи трябваше да се стараем да минимизираме вредите, не толкова да се преборим за стъпки напред. Причината е, че имаше невероятен натиск. Благодарение основно на настояването на "Подкрепа" не беше отменена защитата на хората с увреждания от уволнение“, заяви зам.-председателят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

„Камарата не подкрепхме законопроеката заради няколко причини, като основната е отказът от по-радикална промяна на работоспособността на хората с увреждания“, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

„АИКБ се въздържа да подкрепи този законппроект – той се базира изцяло на ТЕЛК решенията, които са универсален ключ към всички придобивки. ТЕЛК комисиите са пропити от корупция, 10 години се борим да обясняваме защо трябва да бъдат премахнати. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, която запази тази система“, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

От бизнеса не са съгласни с предвиденото въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания, както и на санкция при неизпълнението им, която според работодателите е нов вид данък. Заявката беше дадена по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което присъства и омбудсманът Мая Манолова. Тя също се обяви против квотите за работодатели, но посочи, че не се сеща за друг вариант, който да насърчава наемането на хора с увреждания. От КНСБ смятат, че работодателите трябва да имат ангажимент да наемат такива хора.