Гледай
на живо

Заложническа криза в бразилски затвор

Затворници взеха надзиратели за заложници

Затворници от бразилски затвор направиха опит за бягство, който беше осуетен от охранителите. В резултат на това затворниците се разбунтуваха и взеха седем надзиратели за заложници.

Бунтът е избухнал вчера в затвор на около 50 км от центърана Рио де Жанейро. Затворническата криза  е продължила няколко часа, съобщи ФП.

Специален отряд, заедно с полицията са заградили затвора Милтън Диас Морейра и са освободили към полунощ, местно време, заложниците. Трима от затворниците са били ранени, съобщават от администрацията на затворите в Рио.

Подобно на повечето бразилски затвори, и този е пренаселен. Над 2000 души са натъпкани в пространство, пригодено за по-малко от 900.

По-рано в неделя властите в Рио обявиха, че ще направят промени, за да увеличат сигурността на затворите, въпреки че подробностите не бяха разкрити. Промените са част от намесата на федералното правителство в системата за сигурност на държавата в Рио.

В петък президентът Мишел Темер нареди на военните да поемат контрола върху полицията и затворите в Рио де Жанейро, съобщи Ройтерс.