София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заложническа криза в Италия

Мафиот държи четири жени в пощенска станция

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Укриващият се от италианските власти Франческо Амато, който миналата сряда беше осъдено от съда на 19 години затвор за участие в мафиотски дейности, взе заложници в пощенска станция в Северна Италия, съобщиха местните медии.

55-годишният мъж нахлул в пощата, въоръжен с кухненски нож, крещейки: "Ще убия всички". Въпреки това той скоро освободил всичките седем клиенти, които са били в стаята, а след това пуснал и друг служител, на който му прилошало.

Като заложници мъжът е задържал четири жени, работещи в отдела. Той настоява за среща с  италианския министър на отбраната и вътрешния министър на Италия.

Пощата е заобиколена от полицейски служители. Според журналисти, органите на реда обсъждат варианти за използване на специални полицейски сили за освобождаване на заложниците.

Амато бе арестуван през януари 2015 г. в рамките на полицейска операция с кодово име "Aemilia", а през декември същата година бе изправен пред  съд под съмнение за участие в дейностите на мощен криминален организационен субект. На 31 октомври той е осъден от съда на 19 години и един месец в затвора, но Амато успя да избяга от италианското правосъдие.