София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заложническа криза в САЩ завърши трагично

Нападателят и похитените са мъртви

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Похитител взе заложници вчера дома за ветерани в американския град Юнтвил, Калифорния. След размирици, продължили близо осем часа, тримата пленници и нападателят са открити мъртви, съобщават американските власти.

Малко преди 18 часа вчера, полицията успя да влеза в дома за ветерани, където стрелецът държеше заложниците. Според калифорнийския магистрален патрул трите жени и един мъж, смятан за заподозрян, са били намерени мъртви, пише Лос Анджелис Таймс.

"Това е една трагична новина, която наистина се надявахме, че няма да се наложи да съобщим", каза Крис Дейлс, полицейски помощник-началник.

Властите откликнаха на сигнал за стрелба около 10:20 часа в петък сутринта в най-големия дом за ветерани в цялата страна.  Един човек с пушка е влязъл в сградата  и е взел няколко служители за заложници, съобщиха официални лица.

Първият заместник-шериф на окръг Напа пристигнал на мястото и започнала кратка престрелка със заподозрения. Нападателят позволил на някои от служителите да напуснат и след това се скрил в стая с трима заложници.

Заместник-шерифът не е ранен. Длъжностните лица не съобщиха самоличността на заподозрения или жертвите, докато не се съобщи на близките.

Властите са знаели за самоличността на заподозрения и са се опитали през целия ден да се доберат до него на мобилния си телефон без резултат. Тримата преговарящи за заложниците бяха на мястото, но конфликтът се влачеше през целия ден без контакт със заподозрения или заложниците.

Калифорнийският сенатор Бил Дод заяви пред ABC7, че стрелецът е ветеран, страдащ от пост-травматично стресово разстройство, работещ в Близкия изток. Той е бил освободен от работа по-рано през седмицата.

Заподозреният нападател е бил бивш пребиваващ в дома за ветерени. Въоръжен е бил с полуавтоматична пушка "с много амуниции" и евентуално облечен с бронежилетка.