София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заловиха членове на ИДИЛ за подготовка на атентат в Москва

Те подготвяли атентат със самоделни взривни устройства

7 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Агенти от руската Федерална служба за сигурност задържаха в Москва четирима членове на "Ислямска държава". Задържаните са подготвяли терористична атака в руската столица, съобщава ТАСС.

Според съобщението ор ФСС в групата има граждани на Русия и на страни от Централна Азия. Те подготвяли атентат със самоделни взривни устройства срещу обекти на транспортната инфраструктура в Москва. Ръководството на групата се е извършвало от територията на Сирия. След извършването на акта терористите възнамерявали да заминат за Сирия и да се включат в редиците на ИД за участие в бойни операции на групировката.

При обиските в жилищата на арестуваните са били намерени "лаборатория за производство на взривни вещества, готово за употреба самоделно взривно устройство с поразяващи елементи и компоненти за неговото изработване". Иззети са също автоматично оръжие, муниции, гранати, а също литература и видеозаписи с екстремистка и терористична насоченост.