София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зам.-министър на транспорта става обвиняем за измама

Обвинението на Ангел Попов е за 8000 евро

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Зам.-министърът на трнаспорта Ангел Попов е призован днес в прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение за измама в размер на 8000 евро. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Според разследващите престъплението е извършено, преди Попов да влезе в кабинета. Парите били вземани от него, за да урежда по-бързо получаване на разрешителни за превозвачи.
През октомври главният прокурор се самосезира по публикация в Дир.бг по повод сигнала на БСП, че в качеството си на представител на браншова организация зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е събирал средства за издаване на разрешителни за превоз на товари. От държавното обвинение тогава съобщиха, че в хода на проверката Софийската градска прокуратура (СГП) ще разпита соцдепутата Георги Свиленски, който изнесе сигнала, и самия Ангел Попов. Ще бъде изискана информация от кабинета на премиера дали има данни от Националното сдружение на българските превозвачи с оплаквания срещу действия на Попов. Самата проверка ще се извърши в максимално кратки срокове.
При изнасянето на сигнала Георги Свиленски се позова именно на писмо на сдружението на превозвачи, според което Попов си е позволявал да събира пари в качеството си на шеф на браншова организация от превозвачи, за да урежда разрешителните. От БСП заявиха, че ще се обърнат към държавното обвинение по казуса. Депутатите от НФСБ веднага обявиха, че Попов съди транспортната организация, която протестира срещу него. Тя вече била с отнет лиценз и патриотите предполагат, че червените са засегнати от това. Реакцията на партията на Валери Симеонов е разбираема, тъй като Попов е от квотата на патриотите.
През май стана ясно, че Попов ще съди представители на две от браншовите организации в транспорта. Поводът за недоволството му са твърдения на Красимир Лалов от Съюза на българските превозвачи и Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, които обвиниха зам.-министъра в злоупотреби. От Съюза на превозвачите твърдяха, че Попов не е издължил 1900 лв. за закупена стока.