София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Замесена ли е България в кризата във Венецуела?

Твърди се, че Венецуелската петролна компания е искала да изнесе пари през българска фирма

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Замесена ли и е българската държава в кризата във Венецуела? Този въпрос придоби актуалност, след като местеният  опозиционен депутат от Каракас-Карлос Папaрони написа в профила си в Twitter, че Венецуелската държавна петролна компания се е опитала да изнесе държавни пари през българска брокерска къща.  Папaрони допълва още, че българската държава е известена за това.
 
„Успяхме да спрем незаконна транзакция на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на „Петролеос де Венесуела”, чрез брокерска къща в България. Продължаваме битката да защитим имуществото на Републиката. Напред Венецуела!”, пише в поста си в социалната мрежа Папaрони.
 
Към момента няма информация за каква сума става въпрос, нито коя е брокерската къща.
 
Темата коментира пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ - Цветан Цветанов, който обясни, че според него изнесената информация е част от хибридна война, но изключва вероятността венецуелските власти да използват подобни подходи за изнасяне на държавни средства зад граница.
 
В същото време в руски електронни издания се появи и информация, че това твърдение на Папарони е потвърдено от временния президент на Венецуела – Хуан Гуайдо. Гуайдо планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, твърди  агенция Ройтерс.
 
От българското външно министерство са заявили, че че не са получавали нота от венецуелското посолство в София по такъв въпрос. В момента оттам проверяват дали не е търсен контакт през българското посолство в Бразилия.