София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛИБЕРАЛИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ: ПУТИН БЕШЕ ПРАВ

АЛЕКСАНДЪР ЛАМБСДОРФ ПРИЗНАВА, ЧЕ РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е ПРЕДВИДИЛ РЪСТА НА ЕКСТРЕМИЗМА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Европейския парламент признаха, че президентът на Русия Владимир Путин е бил отчасти прав в своето изказване на Мюнхенската конференция през 2007, пише руското издание „Дни“. Тогава Путин каза, че еднополюсният свят е неприемлив и че действията на НАТО за заобикаляне на резолюцията на ООН може да усложнят ситуацията в Близкия изток и това на свой ред да доведе до ръст на екстремизма.

„За съжаление някои от нещата, които президентът Путин описа през 2007 година, действително се случиха, но по-важното е да си отговорим защо стана така и как да избегнем отрицателните тенденции и да ги превърнем в положителни, коментира заместник-председателят на групата „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (ALDE) в Европейския парламент граф Александър Ламбсдорф.

Забележително е, че заедно с признанията на Ламбсдорф такова мнение изразиха и аналитици. Според професора по международно право от Университета на Илинойс Френсис Бойл позицията на САЩ и НАТО, насочена срещу Русия, предизвиква опасения, пише още руското издание.

Разполагането на НАТО по границата с Русия създава ситуация, аналогична на Кубинската ракетна криза. А имайки предвид, че двете страни извършват бомбардировки в Сирия, там също може нещата да се объркат, смята професорът.