София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Западните спецслужби бесни: Не могат да подслушват Путин

Руският президент не ползва мобилни телефони

7 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Кремъл коментира информацията, изнесена от WikiLeaks, че западните служби са опитвали да подслушват руския президент Владимир Путин. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че на тази информация се гледа сериозно и добави, че Вашингон не крие, че подслушва руски официална лица, в това число руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, съобщава „Лента.ру“.

В материала на изданието се посочва, че ЦРУ разполага с пет тестови сървъра за подслушване, наречени „PocketPutin“. Според експертите сървърите не се използват пряко за подслушване, но на тях могат да се съхраняват данни, получени от шпионаж.

Министъръ на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви от своя страна, че избягва да носи телефони на преговори, които са по „чувствителни въпроси“.

Според Лавров експертите смятат информацията за хакерския арсенал на ЦРУ за достоверна.

Опити да бъде подслушван президента на Русия има отдавна, отбелязва изданието, но според него това няма как да стане. Путин не ползва постоянен мобилен телефон, а стратегическите разговори провежда по сцециална и силно защитена връзка, а когато му се налага да ползва телефон, взема такъв от своята охрана.

По-рано Песков също потвърди, че президентът не ползва мобилен телефон, но активно ползва Интернет.

За американците, пише „Лента.ру“, това е неразбираемо. Те подслушват практически всички европейски политически лидери, а Путин не могат. Руските специални служби многократно са регистрирали активен интерес на западните структури към самолета на Путин за връзка.

В САЩ смятат, че руският президент все пак има мобилен телефон и даже е предприето глобално търсене, като е използван гласът на Путин, за да може да бъде засечено устройството, но търсенето не е дало резултат, пише още в статията.