София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заплатата на учителите става 920 лева

Подписа се новия колективен договор

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Стартовата заплата на учителите, която в момента е 760 лева, става 920. Това стана ясно, след като Министерството на образованието и социалните партньори подписаха новия колективен трудов договор.

Благодарение на повишаването на заплатите, от министерството се надяват учителската професия да стане по - привлекателна за хората, които притежават това призвание.

Учителите и педагогическите специалисти ще получават трудово възнаграждение от 920 лева, а старшите преподаватели и възпитатели- 955. Заплата на главния учител ще достигне до 1005 лева.

Новоподписаният договор предвижда и по - високо заплащане на директорите заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се възнаграждава с минимум 60 лева месечно.

При средствата за часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма, също ще постъпи увеличение, уточни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Повишаването на трудовите възнаграждения трябва да се осъществи на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

Акцентът на новият колективен трудов договор ще бъде върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

Тези промени ще бъдат насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители. Когато записват децата си на училище, родителите ще имат възможността да се запознаят с всички нормативни изисквания, като това ще се удостовери с техния подпис. Това ще ги задължи да спазват изискванията на съответното училище, заяви зам.-министър Михайлова.

Според нея възпитателната функция на училищата е с ключово значение, затова е предвидена и съвместна работа по осъществяване на тази дейност.