София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започна годината на Огнения петел

Китай посрещна Нова година

7 годиниОбщество 17 Боряна Райчева

С традиционни танци на лъвове, панаири и театрални постановки посрещна в събота вечер народът на Китай Новата година според източния календар, който обещава да бъде благоприятен за семейството.
Според китайската традиция петелът символизира младост, сила, надежда и чистота. За последен път годината на петела е чествана през 1957 година. Смята се, че родените под този знак хора са общителни, творчески настроение, приключенски, упорити в постигането на целите си и дори малко нарцистични към похвала и внимание. Астролозите твърдят, че настоящата година ще бъде благоприятна за семейния живот. Годината на петела възвестява създаването на много нови семейства, а необвързаните ги очаква съдбовна среща. Годината на петела също обещава да бъде продуктивна за работата и бизнеса. Петелът е ярка и колоритна птица, така че астролозите съветват да се инвестира в гардероба.
Традиционно грандиозното събитие се състои в храма на Земята, на север от китайската столица. Рано сутринта в събота артисти изпълняват "лъвски танц", който води началото си от времето на "Чундзе" през XIV-XVI век, и има за цел да изплаши всички зли сили, които могат да донесат нещастие през следващата година. След изпълнението на танца следва и своебразно жертвоприношение на Земята, което извършвали императорите от династията Цин.
В храма на Земята се организира и огромен базар, където посетителите могат да си закупят различни ръчно изработени сувенири и да опитаткухнята на почти всички провинции на Китай.
В Китай се вярва, че първите пет дни на новата година са предназначени за срещи. Роднини, приятели, съученици, колеги отзнаменуват заедно Новата Година, като си разменят подаръци.
Официалните новогодишни празници в Китай ще продължат до 2 февруари.