София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започна изграждането на участък от АМ „Хемус“

Премиерът прогнозира, че отсечката ще бъде завършена за 2-3 месеца

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Започна изграждането на 16,3 километра от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.

Ще бъдат изградени 6 виадукта, един мост, един надлез, един пътен възел и 11 пресичания със селскостопански пътища.

“За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо”, това заяви министър-председателят Бойко Борисов, в чието присъствие започна строителството на магистралата.

Премиерът припомни как предишни управляващи са извадили АМ „Хемус“ от оперативната програма, за да не може да се прави с европейски пари. „Всичко това е само на бюджета на данъкоплатците. Така че като заявяват някои голямо желание за предсрочни избори, тези региони да знаят какво са им причинили, както и всички данъкоплатци“, добави министър-председателят Борисов.

Стойност на договора за проектиране и строителство на участъка е 119 785 000 лв. без ДДС, а срокътза изпълнение - 910 дни.

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина близо 170 км.