София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започна кандидатстването за гимназиите

60 748 кандидат-осмокласници подават документи

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

До 22 юни учениците от седми и осми клас могат да подават документи за кандидатстване в средно училище. За първа година кандидатстването е задължително за всички ученици, тъй като вече основното образование се завършва в седми клас.

Прогнозите на Министерството на образованието са, че през новата учебна година 2017/2018 броя на осмокласниците ще е над 60 748.

Училищата-гнезда са определени от началниците на Регионалните управления на образованието. Заявленията се подават еднократно. Ако бъдат пуснати на хартия, няма да могат да се подават онлайн и обратно.

„Засега може да се похвалим, че доста спокойно вървят нещата. Родителите са заредени с търпение, тъй като се изисква проверяване на информацията, която те са въвели в своите заявления.“ Това каза за телевизия Евроком Зорница Асенова, заместник-директор на Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“.

На първата страница в заявлението се попълват личните данни на ученика и резултатите от външното оценяване. На втора и трета страница в низходящ ред кандидат-гимназистите посочват желаните от тях училища и специалности.

Списъците с приетите на първо класиране ще бъдат обявени до 27 юни, а записването в средните училища ще е между 28 и 30 юни. В същия срок ще се подават и заявленията за участие във второ класиране.

Всичко за кандидатстването след седми клас гледайте в предаването „Пътуване във времето“ на телевизия Евроком, тази неделя от 13 часа.