София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започна ловният сезон да дребен дивеч и диви свине

Той ще продължи до средата на януари 2018 г.

7 годиниАгро 1 Боряна Райчева

Започна ловният сезон за дребен дивеч и групов лов на диви свине. Той ще продължи до средата на януари 2018 година.

Групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда.

Ловците могат да ловуват в светлата част на деня. Ловът е разрешен час преди изгрева, а в късните часове най-много до час след залез слънце.

Провеждането на инструктаж на участниците е задължително. Ръководителят на групата проверява за заверен ловен билет и членска карта, както и за разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката.

Всички ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч, ще бъдат глобявани. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.

От Изпълнителната агенция по горите напомнят, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкоцевно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.