София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започна разследване на катастрофата със самолет в Шумен

Единият пилот с опасност за живота

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Започна разследването на самолетната катастрофа, станала снощи край Шумен. При инцидента станал към 19 часа с малка летателна машина пострадаха двама пилоти. В летателното средство са били 62-годишният Валери Димитров и 27-годишният му син Александър. Двамата са настанени в шуменската болница с множество травми, след аварийно кацане, завършило с удар в дърво.

От местаната болница информират, че възрастният мъж е в тежко състояние на апаратно и изкуствено дишане. Синът му е в пълно съзнание и контактен.

Приятели на двамата пилоти разказват, че двамата са много опитни и с квалификация за инструктори. Те са излетели от Балчик с четириместен двумоторен самолет. Вероятно вятър е попречил за първия опит за кацане в Шумен. Последвал е заход, след което е станал инцидентът в полето.

От дирекцията за разследване на произшествията към Министерството на транспорта коментираха, че работят по три версии. Първата е човешки фактор, втората е технически проблем, който е имал летателното средство и третата версия са неблагоприятните метеорологични условия.

По първоначална информация самолетът е бил годен за полети и е бил управляван от бащата.