София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Започна събарянето на бежанския лагер в Идомени

Имигрантите от гръцката граница ще бъдат евакуирани до седмица

8 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Властите в Гърция започнаха подготовка за събаряне на бежанския лагер в Идомени по границата с Македония. Там живеят над 8 хил. мигранти, търсещи убежище извън конфликтни точки по света.
Говорител на службата по миграция в Гърция заяви, че евакуацията на бежанци от лагера ще продължи една седмица и за целта няма да бъде използвана сила.
Над 100 полицаи пристигнаха на място, за да се грижат за реда и безпроблемното преместване на лагера. Всички, живеещи в него, ще бъдат преместени в два пункта – на 2 и на 20 км. от досегашното място. Недоволни мигранти застанаха на жп линията и се опитаха да отвлекат влак на гарата в Идомени, за да пробият полицейската барикада и да преминат през нея.
Жителите на Идомени ще се преместят в 6000 временни жилища в района на Солун, създадени с цел – евакуация от лагера по границата.
Не за първи път гръцкото правителство се опитва да премахне палатковите убежища на бежанците на мястото, заради нестихващото недоволство на фермерите в региона и напрежението със съседна Македония. По границата често се създават и сблъсъци между мигранти и полиция. През април в опит да пробият оградата, пострадаха над 260 бежанци. Униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръснат бурната тълпа.
Хигиенните условия в лагера също бяха поставени на въпрос не веднъж. Хуманитарни организации заявиха, че има опасност за здравето на хората, живеещи в палатките.
Европа продължава да се бори срещу най-голямата бежанска криза след Втората световна война. Над 1 млн. са пристигналите мигранти за миналата година.