София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва 24-часова стачка в Гърция в полунощ

Протестите са срещу промените в осигурителната система

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В Гърция започва 24-часова стачка в полунощ. Протестите са срещу промените в осигурителната система, обединяване на осигурителни фондове и увеличаване на годините за пенсиониране. Демонстрацията се организира по призив на Синдиката на държавните служители.

Правителството на СИРИЗА внесе проектозакона за обсъждане в парламента, като мерките са под натиск на кредиторите.

Служителите във въздушен контрол на полети започват стачката си от полунощ, като всички полети от и към гръцките летища в четвъртък са анулирани. Авиокомпаниите призовават пътниците да променят датите за полети към Гърция.

За 24 часа ще затворят всички гръцки пристанища, което блокира напълно морския транспорт.

Железничарите се присъединиха към стачните действия още днес, като започнаха да спират движението на влакове по централни направления.

В рамките на 24-часовите протести утре няма да работят учителите, служителите в общините и лекарите в държавните болници.

От синдиката на държавните служители призовават и работещите в частния сектор да се присъединят към протестите срещу мерките на кредиторите. Фермерите заявиха участие в протестните демонстрации. Включват се и журналистите от частните медии.