София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йончева и Борисов не се явиха в съда

Съдът даде ход на делото

7 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Софийски районен съд даде ход на делото на Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. Депутатът от БСП съди премиера за 20 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Искът на Йончева е по чл. 45 и 49 от ЗЗД и е заведен и срещу ГЕРБ, защото това е партията, възложила на Бойко Борисов, да оповестява нейните позиции.
Жалбата на Елена Йончева е за клевета по повод думите, които Бойко Борисов произнесе предизборно събитие на 10 март. Тогава той заяви, че държавата е платила "милиони за интервютата на Елена Йончева". Това изказване на Борисов пък дойде, след като Йончева обвини ГЕРБ, че краде от програмата за саниране. Борисов заяви, че с удоволствие ще участва в делото и ще поиска на него да бъдат призовани финансови министри и шефовете на разузнаването при неговото и при управлението на Сергей Станишев.
Йончева и Борисов не се явиха в съдебната зала днес, а бяха представлявани от своите адвокати - Георги Атанасов и Марин Марковски.
След като делото стартира, адвокатът на Йончева поиска в качеството на свидетели да бъдат разпитани журналистите Иван Гарелов, Къдринка Къдринова, Емил Райнов и Виза Недялкова, които да обяснят каква е обществената реакция на гилдията след твърденията на Борисов и как те са се отразили на състоянието на Йончева.
От своя страна защитата на Борисов възрази срещу призоваването им с аргумента, че е недопустимо множество свидетели да доказват един и същи факт. Адвокат Марковски поиска от съда като свидетел да бъде призован и частен бизнесмен, който ще обясни как е плащал на Елена Йончева извън БНТ, а от своя страна телевизията му е предоставяла рекламно време.
Делото Йончева срещу Борисов беше отложено за 5 декември 13:30 часа.
Ако спечеля делото срещу премиера Бойко Борисов, ще даря парите за семейства с репродуктивни проблеми, обяви преди старта на делото депутатката от БСП Елена Йончева.