София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ДЕЛОТО СРЕЩУ АТЕНТАТОРА В БОСТЪН

ДЖОХАР ЦАРНАЕВ ПЛЕДИРА НЕВИНЕН ПО ОБЩО 30 ОБВИНЕНИЯ

9 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Днес започва процесът срещу Джохар Царнаев - заподозрян за извършването на атентата по време на Бостънския маратон. Процесът ще започне по график, след като федерален апелативен съд отхвърли искането за ново отлагане от страна на защитата, предава агенция Франс Прес.

Адвокатите на Царнаев бяха поискали от съда да отложи делото и то да се проведе извън щата Масачузетс, заявявайки, че Царнаев няма да може да получи справедлив процес в място, където толкова много са засегнати от експлозиите. 21-годишният чеченец Джохар Царнаев може да получи смъртна присъда за атаката. Той трябва да присъства в залата за началото на съдебния процес, който се очаква да продължи най-малко три месеца. При атентата на 15 април 2013 г., за който са обвинени Джохар Царнаев и брат му Тамерлан, загинаха трима души, а други 264 бяха ранени. Тамерлан Царнаев бе убит при престрелка с полицията дни след атаката. Очаква се защитата да поддържа тезата, че именно по-големият брат Тамерлан е ръководил и планирал нападението. Царнаев пледира невинен по 30 обвинения, свързани с експлозиите през април 2013 по време на ежегодния маратон в Бостън. Делото ще започне с избора на членовете на съдебното жури.