София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва депортирането на бежанци от Афганистан

На този етап ще бъдат върнати 250 души

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Започнала е процедура за доброволното връщане на 50 нелегални мигранти в Афганистан, а други 200 души ще бъдат върнати след обработка на документите им - това са част от действията, предприети от държавните институции във връзка с увеличения миграционен натиск по границата ни с Турция.

Информацията е била представена по време на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. Според докладваното от МВР и Държавната агенция за бежанците към момента ситуацията в бежанския център в Харманли е спокойна.

Държавните институции обмислят варианти бивши застави на Граничната полиция в района на българо-турската граница да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Направени са разчети за хранене, битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях мигранти.

След предприетите мерки за безопасност и по-добро медицинско обслужване на мигрантите в Харманли, ситуацията в бежанския център е нормализирана.

Институциите планират и преструктуриране на другите разпределителни центрове за мигранти - центърът в село Пъстрогор ще бъде преобразуван от отворен в затворен тип, като там ще се пренасочат част от настанените в Елхово чужденци. Работи се и за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелки за 400 души.