София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ГЛАСУВАНЕТО ЗА НОВ ПРЕЗИДЕНТ НА ИТАЛИЯ

ДНЕС ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАПОЧВА ИЗБОР ЗА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА НА ИТАЛИЯ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес започва гласуването за нов президент на Италия. 630 депутати, 315 сенатори, 6 пожизнени сенатори и 58 регионални представители ще избират с таен вот кой ще бъде новият държавен глава на страната.
Процедурата според Конституцията на Италия е особена и преминава през много правила. Нужни са 2/3 от целия вот при първите три гласувания, за да бъде оглавен новият президент на страната. Ако не се постигне този оптимален резултат, при следващо гласуване на четвърти кръг от изборите, 51% или 505 гласа ще бъдат достатъчни в полза на един от кандидатите.
А кандидати според законите на Италия могат да бъдат всички италиански граждани, навършили 50 години, които се ползват с политически права.
Партията на демократите, която е на власт в италианския парламент в момента образува 443 потенциални гласа в полза на кандидата си, до момента пазен в официална тайна. На необявения претендент са необходими още 62 вота от други партии, които е най-възжможно да бъдат дадени от „Форца Италия“, за да постигне успех при четвъртото гласуване. Поради тази вероятност премиерът Матео Ренци призова демократите да пуснат празна бюлетина на първите три кръга от гласуването. Това е идея, която подкрепят и от партията на Берлускони. Най-спряганото име за кандидат на демократите е това на Серджо Матарела – бивш министър и конситуционен съдия. От конкурентната партия „Пет звезди“ най-предполагаемият кандидат е Романо Проди, който е непредпочитан за премиера Ренци.
Резултатът от гласуването днес следобед ще стане ясен най-късно до края на деня.
Вотът за президент е предизвикан от абдикацията на бившия държавен глава Джорджо Наполитано, който слезе от поста си на 89 годишна възраст и след два мандата на власт.