София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва изпомпването на мазута край Созопол

Отпуснат е бюджет от близо 2,5 млн. евро

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес трябва да започне изпомпването на разлетия мазут от потъналия кораб "Мопанг" близо до Созопол. Отпуснатият бюджет е 2,454 млн. евро. Той е предвиден за максимален срок на работа - над 50 дена, при хипотеза за пълни резервоари при 600-650 тона мазут. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след заседание на Министерския съвет. Вероятно работата по източването ще продължи повече от 50 дни.

"Одобрен беше планът, който внесох във връзка с потъналия кораб. Решихме да упълномощим "Морска администрация" с финансова рамка, бюджетът за който ще бъде възстановен от Фонда за бедствия и аварии за източване на мазута. Колегите са в готовност в Созопол", допълни Московски и обясни, че днес трябва да бъде направена цялата разстановка на плавателните съдове с цялото необходимо техническо оборудване - барокамери за водолазите, специализирани помпи, които ще изтеглят мазута, съответно всички мерки, които да обезпечат и неговото съхранение.

"Ако мазутът е по -малко, може и по- рано да приключи, но искаме да успокоим всички граждани: работим по отстраняване на този проблем. Има технически, неща които към днешна дата не мога да потвърдя или изясня, специалисти казват, че течната фракция без проблем ще се източи, но може да има и твърда - като глина или желе, утайка. Специалистите ще кажат по какъв начин да се извади", поясни министърът.

Самият той тези дни щял да инспектира мястото.

В същото време се появи информация, че силното вълнение на морето вчера е скъсало загражденията, поставени, за да спрат разпространението на мазут. От Морска администрация твърдят, че няма опасност от замърсяване на залива, но от сдружение "Да запазим Корал” твръдят, че замърсяването с мазут вече е стигнало на юг от Созопол.

Министър Московски заяви, че на мястото, където е потънал кораба, мазутни петна няма, а има филм върху водата, но той е ограничен да не се разпространява.