София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва приемът на първокласници в София

Уседналостта ще е водещ критерий за класирането

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

От днес започва приемът на първокласници в софийските училища. Уседналостта и близостта на дома до училището ще е водещ критерий за прием в първи клас, като за него няма да се дават точки, а кандидатите ще се разпределят в четири групи.

Едно дете ще има предимство, ако живее по-близо до училището поне три години назад.

Във втората група ще са кандидатите, при които уседналостта е от една до три години. В третата пък ще бъдат хлапетата, които в последната година живеят в близост до желаното школо. В четвъртата последна група пък ще са децата, които живеят извън прилежащия район на училището.

Най-напред ще се приемат децата от първата група и при наличие на свободни места постепенно ще се преминава към следващите.

За адрес на детето ще се счита този на майката. Някои родители имат притеснение, че с новите правила може да се наложи децата от едно семейство да посещават различни училища.