Гледай
на живо

Започва срещата на върха „16+1”

Над 1000 бизнесмени от участващите страни идват в София

София е домакин на Седмата среща на върха „16+1”, която ще се проведе от 6 до 7 юли,  заедно със съпътстващ бизнес форум.

Форумът събира у нас лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на Китайската народна република.

Очаква се да бъдат обсъдени теми като високите технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия, инфраструктура, селско стопанство, туризъм. Срещата на лидерите ще бъде посветена на тема: „Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет“.

На съпътстващия бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайска делегация.

От 2012 г. насам, когато започва да съществува форматът 16+1, китайски компании, подпомагани от държавни банки обявиха инвестиции на стойност 15 милиарда долара в инфраструктура и свързани сектори. 6 години по-късно статистиката показва множество боксуващи инвестиционни проекти, но пък и значително увеличение в търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа.