Гледай
на живо

Започва съдебен процес срещу журналисти от турски вестник

Те са обвинени в подпомагане на "въоръжени терористични организации"

Започва съдебен процес срещу журналисти от турски вестник Няколко журналисти от турския вестник "Джумхуриет", който е силно критичен към президента ... thumbnail text

Няколко журналисти от турския вестник "Джумхуриет", който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул - процес, който поражда тревоги за свободата на пресата в Турция.
 

Общо 17 журналисти, ръководители и други настоящи и бивши сътрудници са обвинени в подпомагане на различни "въоръжени терористични организации" и са заплашени с до 43 години затвор.

От вестника заявяват, че това е политически процес и целта му е да бъде повалена една от последните независими медии в страната.

Някои от най-големите имена на турската журналистика ще се изправят пред съда . Сред обвиняемите е и Джан Дюндар - бивш главен редактор на "Джумхуриет", който си навлече гнева на Ердоган, след като през 2014 г. публикува статия, описваща как Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, тъй като е в Германия.