София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва туристическото изложение „Ваканция и Спа Експо“

360 фирми и над 50 общини участват в борсата

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес се открива Международната туристическа борса „Ваканция и спа Експо“ - едно от най-големите изложения, посветени на туризма у нас. Тазгодишното издание е 35-о поред, а участниците ще бъдат над 360, както от България, така и от още 22 страни. Над 50 български общини също ще имат свои представители на форума, където ще представят възможностите за почивка и развлечение на своя територия. В рамките на изложението от 14 до 16 февруари залите на „Интер експо център“ в София ще приютят изложители от Турция, Македония, Гърция, Италия, Испания, Великобритания, Хърватия, Мексико и Доминикана. Участие са потвърдили и представители на Министерството на туризма на Куба, както и посолствата на Аржентина, Азербайджан и Южна Африка.

За първи път туристическата борса има свой официален партньор– Сърбия. По думите на организатора Вихра Огнянова, западната ни съседка се утвърждава като една от дестинациите в региона, които умело използват туристическия си потенциал. Сърбия се превръща във все по-разпознаваема и търсена дестинация за уикенд туризъм. Интересът на българите към страната е голям – дължи се на близостта на културите на двете държави, добрата храна и прочутото гостоприемство. А за засиления туристически поток от България към Сърбия свидетелстват пълните хотели и ресторанти близо до границата.

По време на „Ваканция и спа Експо“ посетителите ще могат да се запознаят с продукти на компании от сферата на информационните технологии, както и със съвременни онлайн платформи за предоставяне на туристически услуги. Освен това ще имат възможност да присъстват на връчването на годишните награди на изложението. Отличия ще получат най-добрите туроператори за входящ и изходящ туризъм, най-добрият иновационен продукт в областта на туризма, както и успешно реализирана инвестиция, свързана с подобряването на околната среда. Награда ще има и за провеждане на последователна политика за развитие на туристическа дестинация.