Гледай
на живо

Започва зимната Олимпиада

За трети път игрите са в Азия

Започва зимната Олимпиада Започват 23-ите Зимните олимпийски игри. За трети път след 1984, когато Олимпиадата беше в Сапоро и ... thumbnail text

Започват 23-ите Зимните олимпийски игри. За трети път след 1984, когато Олимпиадата беше в Сапоро и след 1998 в Нагано, игрите ще бъдат в Азия. Над 2500 спортисти от 92 държави ще участват в състазанията в корейския зимен курорт Пьончанг.  

България ще бъде представена от 21 състезатели в шест спорта - ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски бягане и спускане с шейни.

Още преди откриването Владимир Зографски преодоля квалификациите в ски скоковете от малка шанца и ще мери сили с най-добрите.

Ссъс сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков са свързани българските надежди за добро представяне и дори за медал.

В биатлона, където България е спечелила единствената си олимпийска титла досега чрез Екатерина Дафовска през 1998 в Нагано, страната ни е представена от 11 състезатели.

Очакванията са това да са най-студените зимни игри след Лилехамер 1994, където температурните стигаха -11 градуса.

Олимпиадата се следи с интерес и по политически причини – Северна Корея обяви, че ще участва въпреки напрежението с южната си съседка, а висопоставена делегация от комунистическата държава ще пристигне за окриването.

Другият акцент е участието на Русия. След разкритията за допинг руските спортисти ще участват под неутрален флаг.

Игрите продължават до 25 февруари.