София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започват проверките на басейните в София

Вече има над 20 установени нарушения

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Засилените проверки на всички 171 басейна в София заради летния сезон започнаха. Вече има над 20 установени нарушения, за които са предприети административно-наказателни мерки, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Най-често констатираните нарушения са свързани с качеството на водата.

Подадените сигнали от началото на тази година са само пет, за цялата изминала година са били 19, съобщават от здравната инспекция. Наличието на амониеви йони и нитрати във водата е най-често откриваното нарушение за тази година, което според специалистите означава, че басейнът не се използва по предназначение от посетителите.

Все още обаче, не са проверени всичките басейни в София, защото не всички са пълни, Когато това се случи, здравната инспекция ще бъде уведомена, за да направи проверки и басейнът да бъде открит на първи юни. Тук има пречиствателна станция, слагат се хлор и допълнителни препарати за пречистване на водата.

Съветите на регионалната здравна инспекция към посетителите на басейните са да следят за общата хигиена и ако забележат нередности, веднага да подадат сигнал на сайта или да се обадят на телефон 832 71 11.