София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започват проврки в тунелите на „Хемус“ и „Люлин“

По време на инспектирането ще се въведе временна реорганизация на движението

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Започват проверки в тунелите на магистралите „Хемус“ и „Люлин“. Прегледът в тунелите ще бъде извършен от специализирано звено за инспекция, в което участие ще вземат експерти от министерствата на транспорта и вътрешните работи, Агенция пътна инфраструктура, както и от Университета по архитехтура, строителство и геодезия.

Провряващите ще трябва да дадат ескепртна оценка за състоянието на тунелите. Ще дадат предложения за елиминиране на проблемните участъци, ако бъдат открити такива. Специализираното звено ще бъде създадено със заповед на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура.

Докато трае проверката в тунелите, ще бъде въведена временна реорганизация на движението. В петък и през уикенда експертите няма да работят, за да не утежняват допълнително трафика.

Днес от 8.00 до 17.00 часа в двете посоки на тунелите няма да се допускат коли и скоростта в участъците от 7-ми, 10-ти и 14-ти километър ще бъде намалена.

За утре важат ограничения по автомагистрала „Хемус“ в участъка „Витинска река“. Ще се извършва обследване на търбите на тунелите „Витиня“, „Ечемишка“ и „Топли дол“. Движението ще се пренасочва по обходни маршрути.