София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Защо беше продадена BiT

Иван Бакалов за медийната действителност в България

6 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

BiT доби популярност като независима телевизия и то не с шоу програми, а с дискутирането на теми, които другите премълчаваха. Така журналистът Иван Бакалов коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ продажбата на медията.

Такава телевизия трудно се издържа финансово, коментира той.

„Рекламният пазар в България не почива на пазарен принцип, а се разпределя от фирми– социологически, пиар, рекламни агенции, които са свързани с няколко кукловоди“, каза журналистът.

Бакалов коментира, че към телевизия, която си позволява да критикува властта, не може да се очакват финансови постъпления от реклами.

Собствениците на BiT, които имат бизнес в Чикаго, можеше да си позволят да издържат телевизията, но в един момент са получили предложение, на което не могат да откажат, каза журналистът.

Той припомни, че и други собственици на медии са били притискани, за да продават и даде за пример Донев и Павлов, които са били принудени да продадат своите вестници.

„Държавата ги смачка, това е държавен рекет“, каза Бакалов.

На собствениците на тези вестници бяха повдигнати по две обвинения, на единия беше определена парична гаранция от 500 000 лева, на другия – 150 000 и в крайна сметка те продадоха, описа ситуацията журналистът.