София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Защо запорираха сметките на община Сливен

Бившият кмет Кольо Милев разказа за неволите на града

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Всички сметки на община Сливен, без тези по европейските програми, са запорирани по искане на Министерството на околната среда и водите, но няма информация какви точно са претенциите на министерството. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Кольо Милев, бивш кмет на града, сега депутат от БСП.

Той поясни, че и по време на неговото кметуване е имало такива случаи.

Според него трябва да се търси бързо решение на проблема, тъй като иначе общината няма да може да се справи с финансовите си ангажименти.

Кольо Милев посочи, че договорът за водния цикъл на града е сключен през 2008 година по време на кметуването на Йордан Лечков.

Депутатът поясни, че по негово време са били спрени парите от европийските фондове и общината е била принудена да върне 9 милиона лева и да започне на чисто.

Той подчерта, че новият воден цикъл на Сливен е завършен успешно, но реконструкцията на стария продължава да се сблъсква с проблеми.

Бившият кмет посочи, че претенциите на Министерството на околната среда и водите са за близо 3 800 000 евро, дадени авансово за изграждането на водния цикъл.

Според него МОСВ търси начин да отчете средствата по европейските програми и затова сега си иска парите, в противен случай те ще трябва да бъдат платени от държавния бюджет.

Така или иначе водният цикъл не е довършен и парите се дължат, коментира още Кольо Милев.