София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Засилен контрол за рибните борси

БАБХ със строги изисквания към търговците на риба

6 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се заема с по-сериозни мерки в областта на търговията с рибни продукти. Ще бъдат проверени всички търговски обекти, заведения, борси и пазари, които предлагат рибни стоки. По време на проверките, които се осъществяват заедно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, ще се следи за спазване на условията на съхранение, срока на годност и съответните необходими документи за произход и качество на рибата.

Агенцията се стреми да осигури безопасността на потребителите и предотвратяването на злоупотреби от страна на търговците. Миналата година при проверки за Никулден са съставени 4 акта, бракувано е голямо количество риба и за издадени повече от 20 предписания. От БАБХ дадоха съвети на купувачите, които да ги насочат към качествен продукт. Потребителите трябва да насочат вниманието си за бистрите очи на рибата, розови хриле и плътни и лъскави люспи.