София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Засилени проверки на скоростта в цяла Европа

Операцията ще се проведе от 21 до 27 август

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

МВР стартира операция по контрол на скоростта. Кампанията е част от инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция и ще се проведе от 21 до 27 август. Контролът ще бъде извършен на територията на всички държави-членки.
Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.
По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.
Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.