София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Засилени проверки в над 13 лечебни заведения

Получават ли пациентите нискокачествена услуга?

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в студиото на "Здравей България".

Подобни действия ще се осъществяват във връзка с новата серия от 13 болници, разследвани за безстопанственост. Вече са проверени 329 договора. Навсякъде е установен порочния модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки, допълни още говорителката.

„Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга”, беше оточнено тази сутрин в студиото на "Здравей България".

В разговора се включи и бившият заместник-здравен министър Мирослав Ненков, който коментира от своя страна, че въпросният порочен модел има гръб по високите етажи на властта. Начинът, по който се извършват нарушенията не изисква особени качества, просто в течение на годините не се е намесвала никаква съпротива, срещу порочните методи.

„Тези схеми не са сложни. Хората, които ги правят, са се самозабравили, защото през годините не са срещнали никаква съпротива. Те ги правят по един хамалски начин”, коментира Ненков.