София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Засилени проверки на границата в Унгария

Над 20 български автобуса чакат с часове

6 годиниОбщество 17 Боряна Райчева

 

 

Българските камиони и автобуси, които искат да преминат унгарската граница, са подложени на тотални проверки, поради което се чака с часове. Това съобщиха от Министерството на външните работи, които са реагирали на сигнал, че 20 автобуса с български граждани са забавени на сръбско-унгарската граница.

След осем продължителни разговора с главния дежурен на МВР-Унгария е установено, че от март на граничните пунктове на Унгария се провежда постоянна операция „Сухопътни граници 2018". Операцията включва засилена проверка на всички моторни превозни средства, влизащи в страната от Сърбия. Това подсилва утежнената обстановката с българските автобуси, сред които и ученици. 

За забавянето по граничния пункт допринася отбелязването на католическия Великден, намаленият брой служители на граничен контрол и парламентарните избори в Унгария на осми април.