София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Застреляха полицай във Венецуела

Убийството е станало по време на 48-часовата стачка в страната

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Полицай беше застрелян на демонстрация, проведена в рамките на 48-часовата обща стачка във Венецуела, предаде Франс прес, като се позова на венецуелската прокуратура.

Униформеният полицай е бил застрелян в град Ел Ехидо в западната част на страната. При друг протест в същия град предишната вечер беше убит 30-годишен мъж. С това загиналите от началото на общата стачка в сряда стават общо 8, а от началото на протестите във Венецуела през април - 113, посочва прокуратурата.

След двудневните протестни прояви античавистите призоваха сънародниците си да блокират улиците на градовете в цялата страна до планираните за неделя спорни избори за учредително събрание, въпреки че правителството забрани демонстрациите.

На 27 юли министърът на вътрешните работи Нестор Реверол предупреди, че нарушителите са заплашени от наказания от 5 до 10 години затвор.

Опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство" обаче заяви, че ще пренебрегне забраната и насърчи поддръжниците си да излязат на улицата и "да превземат Венецуела", посочва ДПА.


Венецуелският президент Николас Мадуро се опита да намали напрежението и предложи диалог с противниците си преди изборите, като наред с това заяви, че възнамерява да доведе конституционната реформа докрай.

Сред ключовите искания на опозицията са Мадуро да се оттегли от власт, да се прекратят конституционните реформи и да се свикат нови избори.