София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затоплянето на отношенията между Русия и САЩ плаши ЕС?

Daily Express: Всички страхове на Брюксел са видни от атаките срещу Тръмп

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Tелефонният разговор между руския президент Владимир Путин и избрания за американски президент Доналд Тръмп бележи "нова ера" в американско-руските отношения и предизвика паника сред лидерите на ЕС, пише Daily Express.
Тръмп заяви, че лично ще се погрижи за това двете суперсили, които се състезаваха по-рано, да достигнат до конструктивно сътрудничество. По време на разговора републиканецът също обеща по-тясно сътрудничество с руския лидер по международните въпроси, като по този начин обозначи значителното затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва изданието.
Този телефонен разговор с очевидно топъл и отстъпчив характер доказва, че Русия най-накрая ще излезе от сенките и ще заеме водеща позиция на международната сцена, подчертава изданието.
Подобно развитие не може да не притесни Брюксел, който все по-често се страхува, че новата американска администрация ще измести европейската политика на заден план. Лидерите на ЕС разбират, че укрепването на отношенията между Москва и Вашингтон не е добър предвестник за привържениците на антируска линия, пише вестникът.
Всички страхове на Брюксел са видни от атаките срещу Тръмп и усилията на САЩ след обявяването на изборните резултати. Например, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че изборът на САЩ "е заплаха за глобалната сигурност." Въпреки това ЕС трябва да се подготви за най-лошото: ако САЩ след встъпването в длъжност на Тръмп промени официалната позиция на Крим, за отношенията между Вашингтон и Брюксел идва труден период, заключава авторът на статията.