София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затварят училище в Габрово

Причината: Твърде много деца от ромски произход

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Общинските съветници в Габрово ще обсъждат предложението на кмета за закриване на едно от основните училищата в града заради сегрегация, съобщава БНР.
В момента сградата на училище "Цанко Дюстабанов" се обновява с европейски средства и жители на квартала недоумяват какво предстои.
Срещу затварянето на училището в квартала, познат като "Колелото", се обявиха родители на деца, живеещи в района. Днес те ще участват в заседанието, за да защитят позицията си пред Общинския съвет, който трябва да вземе решението.
Съсредоточаването на деца от малцинствата в училище „Цанко Дюстабанов“, намаляването на учениците и увеличаването на броя на маломерните паралелки са основните мотиви, придружаващи предложението на кмета Таня Христова за закриване на училището в кв. „Колелото“.
Срещу решението възразява Татяна Василева, майка на бъдещ първокласник: "Живея на 100 метра от оградата на училището, а до го пратя на 2 километра от тук".
За разлика от семейството на Татяна, повечето родители, които живеят в района, записват децата си в други училища и всяка година броят на учениците намалява, а само за 10 от всичките 74 деца българският е майчин език.
Допуснатата през годината сегрегация е и една от причините за по-ниските резултати на учениците по отделните предмети.
Родителите от квартала, които настояват училището да бъде запазено, казват, че не ги интересува статистиката, добавя Националното радио.