София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заводът за горене на отпадъци предизвика остри реакции

Според експерти той ще намали вредните емисии във въздуха

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проектът за изграждане на завод, който да гори отпадъците предизвика множество различни реакции.

В понеделник, жители от три столични квартала, в близост до мястото, където ще е построено съоръжението, излязоха да протестират. Притесненията им са свързани с повишаване нивото на фини прахови частици във въздуха.

Други граждани изразиха несъгласието си с идеята на общината да финансира площадката със заем в размер на 67 млн. евро.

Според заместник-председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ Николай Стойнев отпадъците, които не подлежат на рециклиране, ще се използват за производството на електроенергия и топлоенергия. Като пример се използват най-добрите практики от Европа и около 300 града работят с тях по този начин, изтъкна той.

По негови думи всеки желаещ може да се запознае с проекта, като посети страницата на Столична община, където има пълна информация.

Той поясни, че голяма част от общинарите нямат против изгарянето като технология. БСП са искали заводът да бъде изграден в село Яна, а не в София, но това е свързано с много транспортни разходи.

Стойнев заяви, че според експертите заводът не само няма да замърсява допълнително въздуха, но ще успее да намали вредните влияния.

Общинарят от Реформаторския блок Иво Божков пък добави, че сметките за това как ще бъдат използвани парите за изграждането на завода „се крият от гражданите”.

Освен това, той изрази съмненията си относно доверието на гражданите в „Топлофикация – София”.