София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здравната каса влиза на проверка в частната болница "Бургасмед"

Лекарите са обвинени в източване на здравната каса

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Екип на Здравната каса влиза днес на проверка в частната болница "Бургасмед". Той ще установява дали има системна практика за източване на средства от Националната здравноосигурителна каса след репортаж на предаването "Господари на ефира".
Служители на лечебното заведение са обвинени за схема за източване на Здравната каса, след като беше показано как се издава епикриза на жена за операция на коляно, макар че такава интервенция не се е състояла. Пред скрита камера служител на болницата коментира, че така е трябвало да се напише в официалния медицински документ, "за да получим паричките от касата".
От "Бургасмед" отговориха, че това не е опит за злоупотреба, а "явна фактическа грешка" на служител, който вече е получил дисциплинарно наказание. Според новия изпълнителен директор д-р Заприн Пепелов дори със сгрешена епикриза болницата няма как да получи повече пари от здравната каса.” Едни и същи пари взима болницата за извършената реално манипулация и фиктивната. Това е среден обем дейност”, заяви Пепелов.
Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов освободи д-р Стоил Апостолов от длъжността заместник-министър на здравеопазването. Заради скандала той се раздели с поста си само ден след като го пое. На негово място беше назначен бившият служебен здравен министър Мирослав Ненков.