София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„ЗЕЛЕНА КАРТА“ И „ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ“ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ ЗАЕДНО

НЯМА ДА ИМА ДОПЪЛНИТЕЛНА ТАКСА

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Полицата по застраховката „Гражданска отговорност“ и сертификатът „Зелена карта“ ще се издават заедно, решиха депутатите от икономическата комисия с гласуване на второ четене от текста на новия Кодекс по застраховането. Пострадалите хора, желаещи да получат обещетение, за задължени да предоставят на застрахователя на виновния водач документите, свързани със случилото се.
В случай, че застрахователят не плати в срок, откаже да плати обещетение или ако размерът на сумата не го удовлетворява, претърпелият щета ще може да се обърне и към съда. Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн защити позицията на пострадалите от катастрофи да се даде възможност по бърз и доброволен начин да се уредят обещетенията, като чак след това да се търсят правата по съдебен път. По думите й, по доброволния начин ситуацията може да бъде решена в рамките на 3 месеца, а ако опцията е само съд, това ще доведе до отежняване на процедурата и множество разходи за адвокатски хонорари.