София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зелена светлина за ОП "Околна среда"

ЕК възстановява плащанията по оперативната програма

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Европейската комисия вдига запора по плащанията от европейските фондове по ОП „Околна среда“. Официалното писмо за решението на комисията е изпратено до българската страна вчера. Вече спокойно може да продължи работата по водния цикъл в тези градове, в които беше прекратена поради липса на средства.
Ще бъдат изплатени 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Припомняме, че работата по водния цикъл беше преустановена в редица градове и в допълнение общините трябваше да платят финансови корекции заради проблеми по инфраструктурните проекти. Същите инфраструктурни обекти, които бяха одобрени от всички инстанции, за да се стигне до ниво работа. Най-пострадалата община беше Костинброд, която освен че беше разкопана, трябваше да плати финансова корекция на стойност близо 24 милиона лева. Тези пари не само че надхвърлят годишния бюджет на общината многократно, но и за да бъдат платени ще са необходими около 100 години. Възстановяването на плащанията идва в ключов момент за страната и държавния бюджет и показва, че ЕК отчита, че реално проблеми по проектите няма.