София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зеленогорски: АЕЦ Белене може да ни струва още 5 млрд. лева

ДБГ са притеснени от опитите за промяна на евроатлантическия курс на страната

6 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

АЕЦ Белене може да струва на българските данъкоплатци нови поне 5 млрд.  лева, заяви пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

„От страна на правителството се заговори за желание държавата да има 34%  дял от бъдещ проект, което означава, че освен оборудването и площадката, ще трябва да даде и поне 4 млрд. лева. Не бива да забравяме и довеждащата инфраструктура, която би била на стойност около 1,5 млрд. лева“, обоснова се той.

По думите му проектът за АЕЦ Белене отново е разменна политическа монета.

Зеленогорски подчерта, че проектът за ядрена централа е на почти 40 години, за които технологиите са се развили много. „Цената на тока от АЕЦ Белене би била по-висока от зелената енергия. Не го казвам аз, а и редица експерти“, допълни той.

Той е катогеричен, че преди да се говори за изграждане на АЕЦ Белене трябва да е ясно как се гарантира сигурността на гражданите, къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво и създава ли опасност това за живота на хората.

„Не разбирам защо не се мисли за алтернативни проекти, които не са толкова опасни като високо технологичен парк“, коментира Зеленогорски.

„Много изненадващо на едно и също заседание на Министерски съвет се взимат 2 решения – едното за превъоръжаването, с което се подава пас на европейските партньори и друго за рестарт на АЕЦ Белене и подаване към Кремъл, сякаш като подготовка на посещенията в Москва“, коментира той.

От ДБГ са притеснени от опитите за промяна на евроатлантическия курс на страната.