София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земеделци и преработватели с общ призив срещу кадровите смени в МЗХ и ДФЗ

Адресираха писмо до държавните институции

7 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Представители на 11 земеделски и преработвателни браншови организации изразиха силна тревога от липсата на политика на приемственост в Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Общата позиция е адресирана до президента, служебния министър-председател и служебния министър на земеделието и бе подписана по време на провелата се Пета Национална среща на земеделските производители.

„Действията на министъра от последните дни и намеренията му да продължи да освобождава ключови фигури от ръководството на МЗХ и ДФЗ предизвикват силно безпокойство сред нас. Те са източник на ескалиращо напрежение, тъй като се създава реална опасност за нарушаване на ефективния режим на работа на администрацията, особено пред прага на Кампания по директни плащания 2017, в период на изплащане на европейските плащания за предходната стопанска година и при многото проекти в ДФЗ, които очакват своето разглеждане, одобрение и разплащане“, гласи призивът на земеделската общност. Браншовите организации апелират да бъде запазен административният и експертен капацитет на структурите на МЗХ и ДФЗ, става ясно от позицията.

„С настоящото писмо показваме, че земеделската общност в България е обединена повече от всякога и няма да позволим популизмът от политическата сцена да се пренесе в сектора ни. Апелираме за реална приемственост, за гарантиране на стабилна администрация, за запазване на експертния капацитет на всички структурни нива в МЗХ и ДФЗ и за незабавно прекратяване на всякакви безцелни кадрови смени“, призовават браншовиците.

„Заявяваме своята категорична готовност да отстояваме стабилността и интересите на сектора ни. Национален интерес е да бъде съхранено постигнатото до тук както от нас земеделците и преработвателите, така и от администрацията, и да продължим всички нормалната работа в стабилна и прогнозируема среда“, пише още в писмото на браншовите организации.

А ето и писмото:
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ДЪРЖАВНИЦИ,

С настоящото писмо показваме, че земеделската общност в България е обединена повече от всякога и няма да позволим популизмът от политическата сцена да се пренесе в сектора ни.

Апелираме за реална приемственост, за гарантиране на стабилна администрация, за запазване на експертния капацитет на всички структурни нива в МЗХ и ДФЗ и за незабавно прекратяване на всякакви безцелни кадрови смени.

Заявяваме своята категорична готовност да отстояваме стабилността и интересите на сектора ни. Национален интерес е да бъде съхранено постигнатото до тук както от нас земеделците и преработвателите, така и от администрацията и да продължим всички
нормалната работа в стабилна и прогнозируема среда.

Асоциация на земеделските производители в България Венцислав Върбанов,Председател на УС

Национална асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов, Председател на УС

Национален съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров, Председател на УС

Асоциация на свиневъдите в България Добрин Папазов, Председател на УС

Национална асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, Председател на УС

Българска Асоциация Биопродукти Албена Симеонова, Председател на УС

Съюз на оризопроизводителите в България Савина Влахова, Председател на УС

Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 Цветан Филев, Председател на УС

Национален браншови съюз на хлебари и сладкариМариана Кукушева, Председател на УС

Съюз на българските мелничари Савина Влахова, Председател на УС

Асоциация на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, Председател на УС