София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земетресение от 5.3 разлюля Калифорния

Няма дани за пострадали и сериозни щети

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Земетресение с магнитуд 5.3 удари в четвъртък следобед в океана край бреговете на Южна Калифорния. Трусът е усетен широко по протежение на континенталния бряг, но няма непосредствени съобщения за щети, съобщават световните агенции.

По данни на Геоложкия институт в САЩ земетресението е регистрирано в 12:29 ч. в района на Англо-нормандските острови, на около 61 километра югозападно от град Вентура в Калифорния.

Няколко тухли паднаха от комин в ранчо от 1860 г. на остров Санта Круз, но никой не е  пострадал, каза представител на властите в района.

Земетресението е било на дълбочина от 16,8 километра, с епицентър на 138 километра западно от Лос Анджелис.

Властите в окръзите Лос Анджелис и Вентура не съобщиха за незабавни щети.

Пожарната служба в Лос Анджелис е приведена в "режим на земетресение", а пожарникарите от всичките 106 служби са започнали проучвания на техните територии, включително мостове, язовири, големи сгради и електропроводи.

"В момента нямаме никакви сведения за щети или наранявания", каза говорител на пожарната.

Учените от сеизмологичната лаборатория в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, североизточно от Лос Анджелис, съобщиха, че предупредителната система за земетресения, която се разработва за Западното крайбрежие, е дала около 10 секунди по-рано предупреждение за труса.

Земетресения с такъв размер се срещат веднъж годишно в Южна Калифорния, според ветеран сеизмолог Луси Джоунс.