София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земетресение от 5.5 удари Иран

Трусът е бил в района на АЕЦ Бушер

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Земетресение от 5.5 по Рихтер удари тази сутрин южната част на Иран, в близост до единствената атомна електроцентрала в страната. Не се съобщава за жертви или материални щети, информират световните агенции.

Институтът по геология на САЩ съобщи, че земетресението е било на 10 км дълбочина и на около 100 километра източно от Бушер - това е домът на ядрената енергетика. единствената действаща атомна електроцентрала в Ислямска република.

Според иранската държавна телевизия, позовавайки се на официални лица, земетресението е било с магнитуд 5,9 по Рихтер.

Иранската държавна телевизия, която постави епицентъра на земетресението близо до град Каки, не съобщи за никакви щети в завод "Бушех", който е виждал други земетресения в миналото и е построен, така, че да устои на трусове. Властите по-късно казаха, че земетресението не е засегнало рутинните операции в завода.

Иранският Червен полумесец съобщи, че трусът е слабо усетен в населените райони.

В Бахрейн, островно кралство край бреговете на Саудитска Арабия, хората казаха, че са почувствали земетресението и са евакуирани от високите сгради. Някои жители на Катар също почувстваха земетресението и напуснаха високи сгради в района на Западен Бей в Доха.