София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Земетресение с магнитутд 5,6 по Рихтер е регистрирано в Индонезия

Има опасност от цунами

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в северната част на Индонезия, има опасност от цунами, съобщи пред РИА Новости Националният център по метеорология, климатология и геофизика.

Епицентърът на труса е на 110 км източно от архипелага Талауд, който се намира в Тихия океан, на кръстопътя на границите на Индонезия и Филипините. Центърът е на дълбочина от 124 километра под повърхността на Тихия океан. Няма данни за жертви или щети.

Индонезия е една от най-сеизмично активните зони на планетата и е част от така нареченият пръстен Пасифик, който е тектонично активен.

През 2009 г. повече от хиляда души бяха убити при серия от мощни трусове в провинция Западна Суматра, а през 2004 г. при западното крайбрежие на Суматра беше силното земетресение, което предизвика цунами, и уби стотици хиляди души в 12 страни.