София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В РУМЪНИЯ Е УСЕТЕНО И В БЪЛГАРИЯ

ТРУСЪТ Е УСЕТЕН НАЙ-СИЛНО В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

9 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Земетресение разлюля Румъния вчера около 21:15 ч. Трусът беше усетен в различни части на България, като най-силно в северната област на страната. По данни на метеорологичния институт силата на земния трус е била 5,5 по Рихтер на дълбочина 40 км, а епицентърът е на 19 км северно от град Фокшан, окръг Вранча.

Епицентърът на труса е на около 400 км североизточно от град София и на около 180 км от границата на България. В страната ни трусът е усетен най-силно  във Варна и Русе, а по-леко в Плевен, Шумен, Сливен, Силистра, Севлиево, Несебър, Бургас, Ловеч, Тутракан, Велико Търново, Горна Оряховица. Особено силно е усетено по високите етажи в жилищните блокове в Добрич. Няма нанесени материални щети.
Междувременно тази нощ в столицата е регистриран земен трус в 03:59 часа, с епицентър на 14 км североизточно от София, на 11 км югоизточно от Нови Искър и на 10 км западно от Бухово, с дълбочина 10 км. Според Геофизичния институт на БАН, магнитудът на земетресението е 2,2 по скалата на Рихтер с епицентър близо до Нови хан. Няма данни за пострадали и материални щети. От Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, успокоиха, че няма място за паника.
Земетренито в съботната вечер, в никакъв случай не може да бъде определено като катастрофално. Хората обаче се страхуват от вторични трусове и все още не са се прибрали по домовете си.
Не е ясно дали двете земетресения са обвързани помежду си.